Skip to content

De hemlösas stad

November 11, 2011

De hemlösas stad handlar om en finsk flicka som rymmer från sin familj och får bo hos en indisk familj i Indien. Att den indiska familjen råkar bo i ett framtida översvämmat Helsingfors tillsammans med en massa andra indier är egentligen oviktigt. För det här handlar om en finsk flicka som rymmer från sin familj och får bo hos en indisk familj i Indien. Den naiva Lilja Lär sig en viktig läxa, förstår att Dom smutsiga utlänningarna egentligen är fantastiska människor som kan lära en stel västerlänning mycket om livet, Finner en vän, tar del av Den kaotiska men livsbejakande indiska kulturen och så vidare.

För att ta det från början så utspelar sej Annika Luthers De hemlösas stad i Finland år 2035. Haven har stigit och stora delar av den tidigare landytan befinner sej under vatten. Helsingforsborna har lämnat Helsingfors och bosatt sej inåt landet i en stad där alla är övervakade hela tiden och där allt är organiserat och rent. Det till stora delar översvämmade Helsingfors bebos istället av indier och kineser som tagit med sig kultur och seder från sina gamla hemländer. Lilja är femton år och bor med sin familj i den nya finska huvudstaden, Jyväskylä. Hon är naiv, trotsig och omogen och rymmer för att hitta sin riktiga mamma i Helsingfors, men väl framme hamnar hon istället hos en välbärgad indisk familj och blir en del av den.

Annika Luthers val att placera denna historia i en science fiction-miljö känns något onödigt. Boken kunde lika gärna utspela sej i nutid och handla om en finsk flicka som får bo hos en familj i Indien, utan att något viktigt skulle gå förlorat. Man kan misstänka att författaren upplevt något liknande och vill förmedla sina erfarenheter kring detta. Viljan är god och vissa yngre läsare kan kanske känna igen sej i Lilja och få sej en liten tankeställare om kulturella och ekonomiska skillnader mellan olika delar av världen.

Bokens mest intressanta poäng är att det är det indiska / icke-västerländska sättet att leva som är det hållbara och livskraftiga. Den poängen är bra att ta med sej.

Publicera en bok

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a comment